Vertaistuki ja tsemppi rohkaisevat liikkumaan

Mun elämä -hankkeen kohderyhmänä ovat olleet Vantaan kaupungin työntekijät. Hankkeen tavoitteena on ollut työntekijöiden hyvinvoinnin ja työkyvyn edistäminen, työkykynsä puolesta riskiryhmiin kuuluvien sekä terveytensä kannalta riittämättömästi liikkuvien kannustaminen liikunnan pariin sekä sairauspoissaolojen vähentäminen.

Selkäjumppaa Tsemppipäivänä.

Hankkeen toimintamuotoja ovat olleet

  • hyvinvointivalmennukset henkilökohtaisesti ja verkossa
  • liikuntakurssit ja -ryhmät (kuntosali, niska-selkä, painonhallinta, mindfulness)
  • liikuntatapahtumat
  • teemaluennot
  • vertaistuki

Hanke on mahdollistanut valmentajan tapaamisten, ryhmätapaamisten ja ohjattujen liikuntahetkien lisäksi lajikokeiluja sisältävän Tsemppipäivän kaksi kertaa vuodessa. Vantaan kaupunki tarjosi tilat käyttöön, myös kuntosalin sekä syväaltaan uimahallista. Tsemppipäivinä mukaan on voinut ottaa oman tsemppikaverin, jolloin on voinut samalla viettää iltapäivän kaverin kanssa. Tapahtuma oli kaikille hankelaisille ja tsemppareille maksuton. Tarkoitus oli tuoda esille erilaisia liikuntamuotoja ja tarjota inspiraatiota löytää itselle sopiva ja mukava tapa liikkua. Hankkeen osallistujat saivat vuoden ajaksi käyttöönsä myös hyvinvointisovelluksen, joka toimii puhelimella, tabletilla ja tietokoneella.

Hankkeen coachit.

Tsemppipäivissä esillä on ollut monia yhteistyökumppaneita. Mukana on ollut Vantaan aikuisopisto esittelemässä asahia, Elixia on esitellyt core-jumppaa ja flx-tuntia, Auron on ollut esittelemässä BailaMama- ja Body&Mind -tunteja, Selkäyhdistys selkäjumppaa. Selkäyhdistyksen ohjaajat ovat olleet myös kuntosalilla opastamassa laitteiden käytössä ja antamassa vinkkejä kuntosaliharjoitteluun. Ohjaajat myös ovat opastaneet oikeaan vesijuoksutekniikkaan sekä vetäneet vesijumppaa. Kevään Tsemppipäivänä on järjestetty lisäksi puistojumppaa hallin takana olevalla nurmikentällä.

Jokaiseen kokeiluun on ollut avoimet ovet ja liikkua saa vapaasti. Vaikka myöhästyi, edellinen jumppa vähän venyi tai jäi juttelemaan ohjaajan kanssa, emme halunneet asettaa isoa kynnystä myöhästymiselle – kesken kaikenkin sai liittyä joukkoon.

Mukana on ollut myös hankelaisia, jotka eivät ole liikkuneet juurikaan omalla ajalla. Hanke on siis kannustanut ainakin kokeilemaan eri lajeja ympäristössä, jossa on samassa tilanteessa olevia vertaiskavereita. On ollut mukava seurata hankelaisten iloisia, odottavaisia ja päivän päätteeksi tyytyväisiä ja onnellisia ilmeitä. Salit ovat olleet täynnä innokkaita ja uteliaita liikkujia.

Liikkumisen ilo näkyi ja kuului positiivisissa palautteissa. Se liikunnan ilo löytyy kyllä jokaisesta, kun vaan kohdalle sattuu hyvä seura, itselle mieluisa liikuntamuoto ja positiivinen henki.

Teksti ja kuvat: Tanja Järvi
Pääkuva: KKI-ohjelma / Studio Juha Sorri

Lisätietoja:
Pääkaupunkiseudun Selkäyhdistykset ry
Mun elämä -hanke
hankekoordinaattori Tanja Järvi
tanja.jarvi(at)selkayhdistykset.fi
p. 044 450 4866

www.selkayhdistykset.fi