Sirkus Magenta kannusti nuoria mielenterveyskuntoutujia epäonnistumaan – ja onnistumaan

Sosiaalisen sirkuksen yhdistys Sirkus Magenta ry jatkoi vuonna 2017 alkanutta yhteistyötä Leikkiväki ry:n kanssa. Leikkiväki on vuonna 2003 perustettu helsinkiläinen yhdistys, joka järjestää matalan kynnyksen työpaja- ja kesätoimintaa nuorille aikuisille mielenterveyskuntoutujille. Sirkustoiminnan mahdollistivat KKI-hanketuki ja Oskar Öflunds Stiftelse sr.

Syksyn 2018 ryhmää ohjanneet Kati Köykkä ja Topi Hurtig kokivat yhdessä nuorten kanssa uskomattoman hienoja hetkiä – mukavuusrajoillaan tasapainoilevat osallistujat osoittivat suunnatonta rohkeutta heittäytymällä iloisesti ja innokkaasti mukaan toimintaan. Sirkustunneilla naurettiin välillä kippurassa lattialla, heiteltiin vahingossa toisia palloilla päähän, taisteltiin hikisistä käsistä kirpoavia otteita vastaan, tanssittiin ja päästeltiin omituisia ääniä. Välillä päät kolisivat yhteen — siitäkin selvittiin! Tunneilla tehtiin myös paljon teknisiä harjoitteita yksin, pareittain ja ryhmässä. Vanteet, jongleerauspallot, kukkakepit, diabolot, jongleerauskeilat ja sirkushatut saivat kyytiä yhteensä kahdeksana sirkustelukertana. Alussa harjoiteltiin epäonnistumista pallojen tipahdellessa lattialle, pian moni jongleerasi kolmella pallolla.

Osallistujat ovat heittäytyneet sirkustoimintaan innokkaasti.

Kontakti kehollisuuteen

Osallistujat alkoivat jo ensimmäisen kerran jälkeen harjoittelemaan sirkusvälineillä sirkustuntien ulkopuolellakin – muun Leikkiväen toiminnan aikana, tauoilla ja vapaa-ajalla. Eräs osallistuja liittyi mukaan puolessa välissä kautta. Hän mielistyi erityisesti palloilla jongleeraukseen ja kohta kolme palloa jo lentelivät rytmikkäästi ilmassa. Pian hän kyseli, mistä tällaisia palloja saa hankittua. Seuraavalla kerralla hän kertoikin, että on harjoitellut joka päivä. Myös sirkusvanteen pyörittely oli hänen mieleensä. Erään sirkustunnin päätteeksi hän tuli kertomaan, että menee seuraavalla viikolla avoimeen sirkusharrastusryhmään. Tämänlaisen tekemisen kautta hän kuulemma on saanut taas kontaktin omaan kehollisuuteensa.

Onnistumisen hetkiä vaikeissa asioissa

Sirkustoiminta vetää Leikkiväen henkilökunnan mukaan nuoria sängystä ylös: “Olemme tulkinneet niin, että sirkus on lisännyt maanantaisin käyvien nuorten lukumäärää, eli henkilöt, jotka muuten olisivat voineet valita sängynpohjan Leikkiväkeen tulemisen sijaan, ovatkin motivoituneet tulemaan pajalle sirkuksen ansiosta.”

Itseään haastaneet osallistujat kokivat itsekin voimaantuneensa: “On kasvattanut rohkeutta koittaa uusia, haastavia asioita, kynnys kokeilla on madaltunut.” Myös onnistumisen hetkiä on koettu: “On ollut ihanaa saada onnistumisen hetkiä vaikeissa asioissa.”

Hankkeeseen kuului myös Leikkiväen henkilökunnan koulutus sosiaalisen sirkuksen pedagogiseen lähestymistapaan. Henkilökunta osallistui innokkaasti jokaiselle sirkustunnille. He vetivät omalla esimerkillään ja lämpimällä kannustavalla asenteellaan nuoria mukaan toimintaan. Tällaista yhteistyön pitäisi aina olla! Toivomme, että pääsemme jatkamaan yhteistyötä pian.

Topi Hurtig
Sirkusohjaaja
Sirkus Magenta ry

www.sirkusmagenta.fi

www.facebook.com/SirkusMagenta

www.instagram.com/sirkusmagenta

Kuvat: Sirkus Magenta