Selätä selkäongelmasi – puhtia ja vertaistukea harjoitteluun!

Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry:ssä on tällä hetkellä noin 550 selkäongelmaista jäsentä. Joukossa on niin eläkeikäisiä kuin työikäisiäkin. Nuorimmat jäsenemme ovat noin 30-vuotiaita. Osalla on pitkiä ja useita selkäkipujaksoja takana ja joskus on vaikea löytää itselle sopivaa harjoittelumuotoa kuntonsa hoitamiseksi. Usein kuulee myös epäileviä ajatuksia omista mahdollisuuksista: ”Jaksanko, pystynkö, voinko tehdä, entäpä, jos harjoittelu pahentaa” ja niin edelleen. Halusimme lähteä ohjauksen ja hyvän tuen avulla auttamaan jäsenistöämme voittamaan pelkoja kuntosaliharjoittelua kohtaan selkäongelmasta huolimatta.

Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry aloitti usean vuoden tauon jälkeen ohjatun kuntosaliharjoittelun jäsenistölleen Itä-Suomen Liikuntaopiston kuntosalilla keväällä 2018 KKI-avustuksen tukemana. Liikuta ilolla selkääsi -hankkeen ryhmässä oli kevään aikana yhteensä 14 aktiivista jäsentä – kahdeksan naista ja kuusi miestä. Ohjaajana toimi kannustava ja asiansa osaava fysioterapeutti Teemu Leinonen Itä-Suomen Liikuntaopistolta. Kevään aikana hikoiltiin, vetristyttiin ja vahvistuttiin kerran viikossa yhteensä 12 viikon ajan. Osallistuminen oli innostunutta ja aktiivista. Kokemuksia ja tuntemuksia vaihdettiin iloisissa merkeissä vertaistukea unohtamatta. Kokoontumisissa harjoiteltiin lempeästi ja määrätietoisesti selkeällä ohjauksella.

Osallistujien palaute keväältä kertoi heidän saaneen hyvin ohjausta. Tuntien sisältö ja ryhmän ilmapiiri oli erinomainen. Ohjaaja koettiin ammattitaitoisena, joka huomioi hyvin eri kuntoiset osallistujat. Ja mikä parasta, osallistujista 75 prosenttia koki saaneensa paljon ja 25 prosenttia kohtalaisesti helpotusta selkäongelmiinsa.

Palautteen perusteella ryhmä jatkaa syksyllä kokoontuen 10 kertaa. Lisäksi toisena ryhmänä toteutetaan ryhmä vasta-alkajille 10 kertaa, jonka tavoitteena on saada kuntosaliharjoitteluun mukaan myös sellaisia jäseniä, joille kuntosaliharjoittelu on ollut jonkinasteinen ”peikko” oman kunnon hoitamisen keinona.

Teksti: Sirpa Moilanen
Kuva: KKI-ohjelma / Jiri Halttunen

 

Lisätietoja:
Pohjois-Karjalan Selkäyhdistys ry
puheenjohtaja Sirpa Moilanen
puh. 050 322 4767
siroli.moilanen(at)gmail.com

www.pkselka.fi