Savonlinnan äijissä on energiaa

Savonlinnan Seudun Liikunta ry:n tavoitteena on edistää liikunnan harrastamista Savonlinnan seudulla. Yhdistyksen toimintaa ovat muun muassa liikuntakerhot, liikunta-alueiden hoitotyöt sekä työllisyysprojektit. Vuonna 2014 KKI-ohjelma palkitsi Savonlinnan Seudun Liikunta ry:n Äijissä on energiaa -hankkeen. Hanke on liikuttanut ja inspiroinut eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia miehiä menestyksekkäästi monen vuoden ajan.

Äijissä on energiaa -hankkeessa liikutetaan monen ikäisiä miehiä pääasiassa pallopelejä pelaamalla. Hankkeen puitteissa pyörii seitsemän liikuntaryhmää, joista yksi on työkeskuksen sekaryhmä ja kuudessa kaikki osallistujat ovat miehiä. Ikähaitari ryhmissä on kolmestakymmenestä aina 70 ikävuoteen saakka.

lentopallo 3

Viisi ryhmistä on peliporukoita, joissa pelataan lentopallon ja salibandyn lisäksi jalkapalloa. Kahdessa ryhmässä on pallopelien lisäksi muutakin liikuntaa, kuten sauvakävelyä ja jumppaa.

Miesten liikuntaryhmät ovat kasvaneet osaksi yhdistyksen toimintaa lähes huomaamatta. Toiminnanjohtaja Timo Reinikaisen mukaan tuli yllätyksenä, että yli sadan lapsen ja nuoren lisäksi he liikuttavat niin paljon aikuisiakin. Aikuisten liikuntaryhmiä järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2008 osana EU-rahoitteista hanketta, jossa pyrittiin kehittämään liikuntatoimintaa työikäisille. Kaksi tuolloin alkanutta ryhmää kokoontuu edelleen pallopelien merkeissä.

Yhdessä liikkumisella on sosiaalinen merkitys

Uusia kasvoja toimintaan tulee mukaan joka vuosi. Sen suurempia mainoskampanjoita ei äijäryhmistä ole tarvinnut järjestää, sillä sana on siirtynyt suusta suuhun ja väkeä on riittänyt. Uudet harrastajat tuovat mukanaan aina uusia harrastajia. Tilanne onkin, että ohjauskapasiteetin suhteen ollaan niin tiukoilla, että toimintaa ei voidakaan sen suuremmin markkinoida.

sähly 2

Ryhmien menestyksen salaisuutena pidetään mukavaa tekemistä ja yhdessä liikkumisen sosiaalista merkitystä sekä ryhmien räätälöimistä osallistujille sopiviksi. Myöskään huumoria ja rentoa meininkiä ei toiminnasta puutu. Myös maksut ovat olleet Äijissä on energiaa -hankkeen toiminnassa nimellisiä: pelivuoroilla maksu on korkeintaan muutaman euron kertaa kohden.

Toiminta elää ja kehittyy

Savonlinnan Seudun Liikunta tekee tiivistä yhteistyötä Savonlinnan kaupungin liikuntapalvelujen kanssa. Äijissä on energiaa -hankkeessa on saatu muutamalle ryhmälle liikuntatilat käyttöön maksutta. Yhteistyötä on tehty myös paikallisten liikuntaseurojen kanssa erityisesti tapahtumien järjestämisessä.

Hankkeessa pyörii myös maahanmuuttajaryhmiä pääasiassa pallopelien merkeissä. Ryhmien osallistujamäärä alkuun hieman mietitytti, mutta onnistumisena ryhmät lähtivät hyvin käyntiin. Työttömille ja työllistetyille suunnatussa ryhmässä tutustutaan eri liikuntamuotoihin.

Savonlinnan seudun liikunta ry järjestää miesten liikuntaryhmiä pääasiassa talvisin. Kesä on yhdistykselle silti aktiivista aikaa: ohjelmassa on liuta tapahtumia, joilla varmistetaan toiminnan jatkuminen taas seuraavana syksynä.

Teksti: Noora Moilanen
Kuvat: Soila Puurtinen

Hankkeesta lisää:
Savonlinnan Seudun Liikunta ry, toiminnanjohtaja Timo Reinikainen
p. 044 321 6383
timo.reinikainen@savonlinnanseudunliikunta.fi

Kipinät 1/2014: Savonlinnan äijissä on energiaa (s. 14-15)