Pallosta potkua viikkoon

VPS Juniorit ry perusti syksyllä 2016 kaksi jalkapallon harrasteryhmää aikuisille: futiskoulun niille aikuisille, joilla ei ole aiempaa kokemusta lajista sekä kuntofutiksen aiemmin pelanneille. Harrastefutiksesta oli jo aiemmin saatu hyviä kokemuksia lasten ja nuorten osalta, ja koska aikuisten kunnosta huolehtiminen on aivan yhtä tärkeää, olivat aikuisten ryhmät luonteva jatkumo.

vps_retrologo_web

Jalkapallo on ihmiselle hyvin luonteenomainen laji: lapset kiinnostuvat pallon käsittelystä samaan aikaan, kun oppivat kävelemään. Lisäksi jalkapalloa pelataan ympäri maailman – kulttuurista tai elintasosta riippumatta. Sen vuoksi lajin parissa myös kuntoilu sujuu kivuttomasti ja lähes huomaamatta tulee usein juostua enemmän kuin ikinä pystyisi juoksemaan pelkällä lenkkipolulla. Jalkapallo on myös perustekniikaltaan helppo laji, joten hien saa virtaamaan saman tien, eikä tarvitse tuskastua oikean tekniikan opettelussa. Siitä johtuen se on helppo aloittaa myös aikuisiällä.

Harrastefutiksen tarkoituksena on tarjota laadukkaita harjoituksia kokeneiden valmentajien johdolla. Kyseessä ei siis ole tavallinen puulaakijoukkue, joka vain pelaa keskenään, vaan harjoitukset ovat monipuolisia sisältäen myös tekniikkaharjoittelua. Sen avulla harjoittelusta tulee mielekkäämpää, osallistujat saavat oppia uusia asioita ja innostus pysyy paremmin yllä. Pelaaminen on toki tärkein osa harjoituksia ja koko harrastefutis perustuu hauskanpitoon ja siihen, että jokainen voi osallistua samalla tavoin, taidoista riippumatta.

Molemmat aikuisten ryhmät harjoittelevat sunnuntai-iltaisin. Se on osoittautunut loistavaksi ajankohdaksi: viikon työt on saatu tehtyä ja on aikaa kuntoilulle, samalla futiksesta saa energisen alun uudelle viikolle eikä maanantaikaan masenna hyvien treenien jälkeen. Hyviä tuloksia on saatu jo muutaman kuukauden harjoittelun jälkeen. Monet osallistujat ovat kehuneet saaneensa lisää energiaa työpäiviin ja innostusta muuhunkin kuntoiluun. Myös esimerkiksi selkävaivat ovat muutamalla helpottuneet ja peruskunto noussut kohisten lähes kaikilla.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kumpaankin ryhmään kuuluu n. 30 pelaajaa. Jotain innostuksesta kertonee se, että joulukuun puolivälissä aikuisten ryhmät ovat osallistumassa paikalliseen puulaakiturnaukseen peräti kolmella joukkueella, joista kaksi pelaa miesten ja yksi naisten sarjassa. Joukkueissa on mukana keski-ikäisiä pelaajia, jotka pelaavat turnauksessa elämänsä ensimmäiset jalkapallo-ottelut! Ikinä ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta lajia tai palata takaisin lapsuuden lajin pariin. Sieltä saattaa yllättäen löytyä se kauan kadoksissa ollut kuntoilukipinä! ;)

 

Teksti: Raisa Haq
Kuvat: Johanna Keturi & KKI:n kuva-arkisto

Lisätietoja:
Raisa Haq
VPS Juniorit ry
raisa@vpsjuniorit.fi

Harrastefutis Facebookissa