Opiskelijaprojektilla opettajat liikkeelle

Kuopiossa korkeakoululiikunnasta vastaa SYKETTÄ-liikuntapalvelut, jolla on liikkujia jo yli 2 600. Korkeakoululiikunta saattaa kuulostaa vain opiskelijoiden jutulta, mutta SYKETTÄ liikuttaa ihan koko korkeakouluyhteisöä, myös henkilökuntaa. Tavoitteena on tarjota monipuolisia matalan kynnyksen liikuntapalveluita, joista jokainen löytää itselleen sopivan tavan liikkua. Henkilöstöä on kuitenkin opiskelijoita vaikeampi saada mukaan ohjattuun liikuntaan, joten SYKETTÄ päätti tehdä täsmäiskun henkilöstön työpaikoille ja koteihin. Näin syntyi KKI-rahoitusta saava Energiaa arkeen -hanke, joka tähtää päivittäisen aktiivisuuden lisäämiseen ja mukavien liikuntatuokioiden tarjoamiseen kaikille – myös heille, joita ohjattu ryhmäliikunta ei kiinnosta.

Koska Kuopiossa ja lähialueilla on huima määrä innokkaita, osaavia opiskelijoita, päätettiin mukaan hankkeeseen ottaa Savonia-ammattikorkeakoulun terveysalan opiskelijoita. Yksi fysioterapeuttiopiskelija ja kaksi tulevaa terveydenhoitajaa ottivat tehtäväkseen suunnitella monipuolisia, kaikille sopivia tauko- ja kotiliikuntavideoita. He pääsivät myös kameran eteen esittämään tuotoksensa, mikä oli alkuun aika jännä ja kuumottava tilanne… Kuvaamassa ja editoimassa puolestaan on tulevia media-alan ammattilaisia Ingmanin käsi- ja taideteollisesta oppilaitoksesta. Ei olisi muuten uskonut, miten paljon laitteistoa laadukkaaseen videokuvaukseen tarvitsee!

Opiskelijat painavat pitkää päivää hankkeen parissa muiden opintojensa ohella, mutta koko kuvausporukka on yhtä mieltä siitä, että hanke on innostava mahdollisuus päästä käyttämään omaa osaamistaan ”ihan oikeasti” verrattuna luokassa tapahtuvaan harjoitteluun. Kaikkien terveysalan opiskelijoiden tulevaan työhön voi hyvinkin kuulua työhyvinvointi- ja liikuntaneuvontaa. Allekirjoittanut, eli fysioterapeuttiopiskelija Paula, on erityisen mielissään siitä, että pääsee pikkuhiljaa harjoittelemaan liikunnan asiantuntijan rooliaan ohjatessaan ja antaessaan vinkkejä terveydenhoitajaopiskelijoille. Toisaalta taas heillä on ihan uusia näkökulmia ja liikevarastoa, josta ammentaa oppia. Ingmanin käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen opiskelijat kiittelevät, että on mahtavaa, kun opiskelijat otetaan toteuttamaan ihan oikeita asiakasprojekteja. Kun tietää, että oma työ tulee oikeasti käyttöön, on motivoivaa tehdä töitä ja nähdä vaivaa lopputuloksen eteen.

Videot tulevat olemaan 5-15 minuutin mittaisia ja käsittelevät monia eri teemoja: löytyy keppijumppaa, venyttelyä ja lounastreeniä toimistoon, kotosalla puolestaan voi tehdä vaikkapa koko vartalon lihaskuntotreenin tai harjoitella tasapainoaan. Toimistotreeneistä pääsee yleisö nauttimaan jo tammikuussa, kun videot on editoitu ja viimeistelty. Hankeporukka iskee korkeakoulujen kampuksille ja opettajien huoneisiin näyttämään, miten helppoa ja virkistävää taukoliikunta on!

Liikunnan iloa Kuopiosta!

Hankeporukan puolesta,
Paula

Kuvat: SYKETTÄ-liikuntapalveluiden & KKI-ohjelman kuva-arkisto

Lisätietoja:
fysioterapiaopiskelija Paula Ruokonen, Savonia-ammattikorkeakoulu
SYKETTÄ-liikuntapalvelut
paula.ruokonen@edu.savonia.fi
p. 044 785 5066

www.sykettä.fi/kuopio