MenSe Oy:llä laitettiin työyhteisö liikkeelle

MenSe Oy aloitti KKI-projektin syyskuussa 2016. Työyhteisössämme suurin osa on konepajatyötä tekeviä miehiä. Seisomista koneiden ääressä kertyy päivittäin useita tunteja ja keho joutuu koville. Toimistossa työskentelevien huolena puolestaan on jatkuva istuminen. Selkä ja hartiaseutu ovat koetuksella koko porukalla. Tavoitteena oli projektin myötä saada lisää intoa liikuntaan, oppia uusia tapoja reippailla ja kehittää kuntoa. Lisäksi yhdessä tekeminen työkavereiden kesken on hyvä tapa lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja saada jutun aiheita kahvipöytäkeskusteluun. Tekemisen kautta!

Hyvä Vireen Maarit Venäläisen suunnittelema hankkeen toteutus alkoi yrityksen tiloissa yleisinfolla ja lihaskuntotesteillä. Halukkaat saivat myös mittauttaa oman kehonkoostumuksensa. Kuntotestin avulla harjoittelu potkaistiin käyntiin täydellä teholla. Räjähtävät kyykyt ja vatsarutistukset tuntuivat monen kehossa vielä muutamien päivien jälkeenkin. Hankkeen loppupäässä on tarkoitus testata kunnot sitten uudelleen ja katsoa, kuinka ohjelman aikana on edistytty.

Fasciapallon avulla hierotaan lavanaluslihaksia.

Kuntotestejä seurasi ravinto-ohjeistus, jossa moni oivalsi syövänsä liian harvoin. Lisäämällä välipaloja päivään saadaan lisättyä vireyttä, jaksamista ja vähennettyä sudennälän aiheuttamia ylisuuria annoksia. Näin myös painon pitäisi pysy paremmin kurissa. Puhuttiin myös muun muassa proteiinin ja täysjyvän, kasvisten, vihannesten ja marjojen tärkeydestä täysipainoisessa ruokavaliossa. Syksy jatkui pitkään aurinkoisena ja päätimme muutaman kerran toteuttaa harjoitukset ulkona. Raitis ilma ja reippailu heti työpäivän jälkeen tuntuivat olleen monen mieleen.

Ulkona toteutettiin muun muassa toiminnallista liikkuvuusharjoittelua sekä kehonpainoharjoittelua. Ilmojen kylmettyä ja lumien sadettua maahan olemme siirtyneet kunnan liikuntatiloihin. Joka keskiviikko työpäivän päätyttyä kurvaamme kaikki liikuntahallille. Sisäharjoittelu aloitettiin kuntosalilaitteisiin tutustumisella ja nyt kuntosaliharjoittelun jatkuessa useamman viikon ajan, ovat tehot koventuneet ja hiki saatu virtaamaan. Kuntopiirityyppinen treeni onkin ollut mieluista ja on toivottu, että kuntopiiriä voisi olla useammankin kerran viikossa!

Sitten firman suosikkiaktiviteettiin: Joka toinen viikko harjoittelu toteutetaan liikkuvuus mielessä. Harjoitteet ovat sisältäneet esimerkiksi toiminnallisia lihaskuntoharjoitteita ja aktiivisia venyttelyjä fascia training -tyyliin. Monella on kehitettävää tasapainon saralla, ja osa liikkeistä on suunniteltu myös tasapainoa kehittämään. Välillä lihaskalvoja on vetristetty hallitun liikkeen avulla ja kokeilimme myös käyttää fascia -palloa, jonka avulla hieroimme koko kehon lihaksia omatoimisesti. MenSeläiset ovat melko jäykkää porukkaa ja erityisesti venyttelyjen jälkeen osa onkin kokenut paikkojen auenneen ja lihasjännityksen vähentyneen. Kun venyttelykertoja tulee vielä lisää, tarkoituksena on oppia uusia liikkuvuutta kehittäviä liikkeitä ja sitä, kuinka liikkeet saadaan kohdistettua oikeaan kohtaan. Liikepankin karttuessa jokainen voi sitten omallakin ajalla toteuttaa niitä.

Ohjauskertojen huvetessa liikkujat ovat esittäneet huolensa siitä, mitä hankkeen päättyessä tapahtuu. Suunnitteilla on ollut ainakin firman sählyjengin perustaminen!

Teksti ja kuvat: Elisa Mentula

Lisätietoja:
KKI-hankevastaava Marja-Leena Mentula, MenSe Oy
p. 050 308 9998
marja-leena.mentula@mense.fi
www.mense.fi 

projektin ohjaaja Maarit Venäläinen, Hyvä Vire
p. 040 520 7950
info@hyvavire.fi