Kunnossa kaiken ikää -aakkoset Servin tapaan

Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy Servissä on palattu kesälomilta mopin ja kauhan varteen. Samalla Servissä on aika muistella, mistä ovesta siihen tuttuun ryhmäliikuntatilaan kuljettiinkaan. Servi starttaa sisukkaasti -nimellä kulkevan hankkeen liikuntaryhmät starttasivat uudelleen omatoimiseen liikuntaan keskittyneen kesän jälkeen viikolla 35. Ohjattujen liikuntaryhmien lisäksi Servin KKI-hankkeeseen on kuulunut lähtötason kartoittavat kuntotestit, näyttelijä Jaana Saarisen luento motivaatiosta ja omien valintojen vaikutuksesta hyvinvointiin, kesän ajan kuntokortti omaehtoisen liikunnan seuraamiseen sekä erilaisia arvontoja osallistujien kesken. Edessä on vielä syksyn päätteeksi järjestettävät toiset kuntotestit, joiden avulla voidaan todentaa vuoden aikana saavutetut tulokset ja arvioida hankkeen vaikuttavuutta.

Kuten onnistuneilla kokonaisuuksilla on tapana, on Servi starttaa sisukkaasti -hankekin pienien ja tärkeiden asioiden sekä harkittujen yksityiskohtien summa. Tutustu kunnossa kaiken ikää -aakkosiin Servin tapaan:

A – Aikataulutus. Kun tunti on joka viikko samaan aikaan samassa paikassa, tulee tunnille mentyä automaattisesti. Itsenäinen kävelylenkki on helppo siirtää ”huomiseen”, kun juuri tänään kotisohva vetää niin kutsuvasti puoleensa, mutta sovittu ryhmäliikuntatunti ei hypi kalenterissa päivästä toiseen. Lisäksi liikuntaryhmien ajankohdat on sijoiteltu kalenteriin henkilöstön toiveiden perusteella, jolloin aika on paras mahdollinen suurimmalle osalle osallistujista. Vuorotyöläisten osallistuminen taas mahdollistetaan ennakoivalla työvuorosuunnittelulla.

B – Bosu. Puolikas jumppapallo, joka on tasaisesta pohjastaan huolimatta yllättävän kiikkerä vempain. Voi tulla tutuksi esimerkiksi vatsalihasliikkeiden yhteydessä.

C – C-vitamiini. Ihmisen tarvitsema vesiliukoinen vitamiini, jonka uskotaan parantava yleiskuntoa. Kannattaa kokeilla myös syysflunssan nitistämiseen.

D – Discopallo. Ryhmäliikuntasalin katosta tuttu tunnelmanluoja, joita voi ihastella Servin KKI-hankkeen puitteissa järjestetyissä niska-selkä-, painonhallinta-, kehonhuolto- ja lihaskuntoryhmissä.

E – Etuoikeus. Oikeus osallistua työnantajan organisoimaan, hyvinvointia lisäävään toimintaan. Kaikissa työyhteisöissä ei ole tällaista herkkua tarjolla.

F – Foam roller. Kehonhuoltotunneilta tuttu, putkirullaksikin kutsuttu patukka, jota hyödynnetään muun muassa kireyksien avaamiseen. Tähän välineeseen tutustumisen jälkeen tietää varmasti, mitä on ns. makea kipu.

H – Hyvinvointi. Useista eri asioista koostuva kokonaisvaltainen tila, jota kaikissa hankkeen ryhmissä pyritään kohentamaan.

I – Ilo. Liikunnan aikaansaama positiivinen tunnetila.

J – Jaksaminen. Yksi merkittävimmistä asioista arjessa, jonka kohentuminen on yksi Servin KKI-hankkeen tärkeimmistä tavoitteista.

K – Kuntosali. Aikuisten leikkikenttä, jossa rauta nousee ja tulosta tulee. Servin kuntosaliryhmässä hieman pelottavistakin härveleistä on tullut ystäviä ammattilaisten ohjauksessa.

L – Lepo. Fyysisen rasituksen vastapainoksi tarvittava elementti, jota tarvitaan sekä palautumiseen että kehittymiseen.

M – Motivaatio. Psyykkinen tila, joka määrittelee aktiivisuuden, ahkeruuden ja vireyden, jolla ihminen toimii tietyssä tilanteessa tavoitteensa saavuttamiseksi. Motivaation ylläpitämisessä ympäristön tuella on voimaannuttava vaikutus, vaikka oma tahtotila alkaisikin rakoilla.

N – Nälkä. Ominaisuus, jonka sanotaan kasvavan syödessä. Voi liittyä muihinkin asioihin kuin ruokaan, esimerkiksi pieni alkusysäys liikunnan harjoittamiseen voi puhaltaa liekkiin liikuntaharrastuksen, jota ilman ei osaa enää ollakaan.

O – Ohjaus. Ammattitaitoisten fysioterapeuttien ja liikunta-alan ammattilaisten antama panos, joka vapauttaa omat voimavarat vain ja ainoastaan tekemiseen. Omaa päätä ei tarvitse vaivata, kun vain tekee niin kuin käsketään.

P – Ponnistelu. Vaiva, joka täytyy nähdä saavuttaakseen jotain. Eihän matka tavoitteisiin tuntuisi miltään, jos se tuotaisiin eteen kuin ”Manulle illallinen”.

R – Ryhmäpaine. Ilmiö, joka saa tekemään asioita, jotka saattaisivat muuten jäädä tekemättä. Kun kaveri töissä kysyy, että tuletko tänään tunnille tai rutistelee vieressä viimeisiä vatsalihasliikkeitä, ei sitä itsekään kehtaa suunnata suorinta tietä kotisohvalle tai lysähtää jumppamatolle kesken sarjan.

S – Stressi. Mikä se on? Kun liikuntatunnin lopuksi pötköttelee lattialla viitisen minuuttia rentoutusharjoituksen yhteydessä, katoaa työpäivän aiheuttama rasitus ja stressi huomattavasti etäämmälle. Jokaisen tulisi pyhittää päivittäin pieni hetki pelkälle olemiselle, edes muutama minuutti, joiden aikana ei tarvitse tehdä tai ajatella mitään.

T – Tulokset. Parempi jaksaminen, virkeämpi olo, vähentyneet jumitukset, laajempi liikkuvuus, muutama karistettu kilo… Harva jaksaa tehdä asioita turhaan. Sen sijaan saavutettu hyöty potkii jatkamaan ja nostaa motivaatiokäyrän nousuun.

U – Ulkoilu. Liikunta ja raitis ilma samassa paketissa. Etenkin kesällä huomattavasti sisäliikuntaa suositumpi reippailumuoto, mutta suositeltavaa toimintaa läpi vuoden.

V – Varusteet. Vaikka ryhmäliikuntatunnit eivät välineurheilua olekaan, tulee muutamiin varusteisiin panostaa. Hyvät jalkineet, jotka tukevat jalkaa, ja hengittävä, päällä mukava liikunta-asu riittävät pitkälle.

W – Wow. Spontaani reaktio, jonka hankkeen aikana saavutetut tulokset saavat aikaan.

X – X-asento. Suosittu olomuoto liikuntatunnin jälkeiseen palautumiseen. Voi hyödyntää hyvällä omalla tunnolla, kun on ensin antanut kaikkensa.

Y – Yhteishenki. Liikuntaryhmissä vallitseva positiivinen, innostava ja kannustava ilmapiiri.

Ä – Äiti. Hahmo, jota saattaa tulla ikävä, kun vielä olisi jäljellä yksi sarja tai muutama toisto, vaikka tuntuu siltä, että on jo antanut kaikkensa.

Ö – Öö. Äänne, joka saattaa syntyä kohdatessa uusia liikkeitä tai liikuntavälineitä, joiden toiminnasta ei ole hajuakaan. Onneksi ammattilaiset opastavat turvallisiin ja terveellisiin suorituksiin jokaisen oman tason mukaan, vaikka kädestä pitäen.  

Mutta mitä tapahtuu sen jälkeen, kun aakkoset loppuvat? Servin KKI-projekti tulee päätökseensä loppuvuodesta ja on aika luopua sen puitteissa järjestetyistä ryhmistä. Aivan, kuten joku viisas on joskus sanonut: ”Pitkäkin matka täytyy aloittaa yhdellä askeleella”. Ammattilaisten ohjauksessa aloitetun KKI-projektin tavoite on, että hanke kantaisi hedelmää myös tulevaisuuteen ja jatkuisi omannäköisellä ryhmä- ja yksilötoiminnalla vuosia eteenpäin.

Teksti: Vilma Hassi
Kuvat: Teija Simola

 

Lisätietoja:
Sastamalan Ruoka- ja Puhtauspalvelut Oy
palvelupäällikkö Merja Nousiainen
merja.nousiainen(at)servi.fi
p. 0500-773 492