Äijäkontiot-hanke liikuttaa kontiolahtelaisia

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla alkoi kesäkuun 2017 alussa ensimmäinen 15 hengen valmennusryhmä Äijäkontiot-hankkeessa. Markkinointi tapahtui Kontiolahden kunnan sisällä. Koordinaattorin avulla hanketta markkinointiin ensin pitkäaikaistyöttömille ja myöhemmin aktivointia tarvitseville työntekijöille. Hankkeen kohderyhmään kuuluvat vähän liikkuvat kontiolahtelaiset “äijät” eli miehet, kuten hankkeen nimestäkin voi jo päätellä. Vähitellen kuitenkin myös naisia liittyi mukaan. Tämä nähtiin hyvänä ratkaisuna, jotta osallistujamäärä hankkeelle saatiin kasaan ja kiinnostusta herättänyt hanke aloitettua.

Tavoitteena valmennuksessa oli päästä pienin askelin kohti terveellisempää elämää ja elintapoja. Hankkeen avulla oli tarkoitus löytää oma sisäinen kipinä hyvinvoinnin ylläpitämiseen omassa arjessa. Ensimmäinen valmennus sai paljon positiivista palautetta, jonka myötä toinen valmennusryhmä alkoi syyskuun loppupuolella.

Valmennukseen kuului sekä yksilö- että ryhmävalmennusta. Jokaiselle tehtiin alku- ja loppukartoitukset Polarin BodyAge-laitteistolla. Näin kartoitettiin jokaisen lähtötilanne alussa ja voitiin todeta terveyden kannalta olennaiset muutokset valmennuksen lopussa. Osana yksilövalmennusta jokaiselle toteutettiin henkilökohtaiset haastattelut ja tämän pohjalta luotiin henkilökohtaiset suunnitelmat, joihin laadittiin tavoitteet arkiaktiivisuutta, liikuntaa, ravitsemusta ja unta kohtaan. Ryhmävalmennukseen kuuluivat ravitsemusluento sekä kaikki erilaiset lajitutustumiset, jotka suunniteltiin ryhmän kanssa yhdessä. Erilaisten lajitutustumisten tarkoituksena oli madaltaa kynnystä liikkumiseen omassa arjessa, innostaa uuden liikuntamuodon pariin ja saada onnistumisen kokemuksia liikunnasta. 

Lajitutustumisia kesän ja syksyn aikana:

  • Sauvakävely
  • Pyöräily
  • Kuntosali
  • Kahvakuulailu
  • Kehonhuolto
  • Sulkapallo

Talvella on vielä 2. ryhmän ohjelmassa luvassa talvilajeja ampumahiihtostadionin huikeissa puitteissa, esimerkiksi hiihtoa ja lumikenkäilyä. Kontiolahden ampumahiihtostadion on tarjonnut valmennukselle ja koko hankkeelle aivan loistavat puitteet. Käytössä on ollut seuran oma kuntosali ja paljon sopivia liikunta- ja lihaskuntovälineitä.

Valmennusryhmän viestintää varten perustettiin Whatsapp-ryhmä, jossa oli mahdollisuus saada vertaistukea eli jakaa aktiivisesti vinkkejä ruokavalioon sekä liikuntaan liittyen. Tämä auttoi ryhmäläisiä motivoitumaan tapaamisten välillä.

Äijäkontiot kuntoon -valmennus on kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvä valmennus maustettuna rennolla pohjoiskarjalaisella meiningillä!

Kontiolahden kunnan Facebook-sivulla julkaisu:

Äijäkontiot kuntoon -valmennus on loppusuoralla. Jari Tuononen ja Marko Kiiski ovat muun muassa harjoitelleet…

Posted by Kontiolahden kunta on Thursday, August 31, 2017

 

Teksti: Helena Tietäväinen 
Kuvat: Niina Rintala
Pääkuva: KKI-ohjelma / Jiri Halttunen

 

Lisätietoja:
liikunnanohjaajaopiskelija ja valmennuksen valmentaja Helena Tietäväinen
helenatie(at)hotmail.com
p. 040-516 0272

Kontiolahden Urheilijat ry
toiminnanjohtaja Tomi-Pekka Riihivuori
tomi-pekka.riihivuori(at)biathlon-kontiolahti.fi
p. 0400-128 140

www.biathlon-kontiolahti.fi